dierendag bij De Flierefluiter
De leukste dag voor......
03 oktober 2014 

De leukste dag voor......

Bijna iedereen heeft er wel een: De trouwe viervoeter, het konijn, een kat, een goudvis, een reptiel, oftewel een huisdier! Een gezin zonder huisdier is geen compleet gezin wordt er wel eens gezegd, en soms voelt het ook als zodanig als het huisdier er (even) niet meer is.

Vandaar is het ook niet vreemd dat er een speciale dag in het leven is geroepen voor de dieren. De welbekende dierendag op 4 oktober. Wist je dat er in het jaar 1930 de eerste keer dierendag werd gehouden?

Dierendag, verwendag?

De meeste mensen verwennen hun dieren op deze dag extra met extra voer of een speeltje. Over het algemeen kunnen de dieren dit natuurlijk zeer waarderen, maar aan de andere kant houden dieren ook van een zekere regelmaat. Een hond of kat snapt niet goed waarom hij nu opeens extra voer krijgt. Je zou dit op kunnen lossen door dit in de vorm van oefeningen te gieten zodat ze dit zien als extra beloning. Zo is de trouwe viervoeter ook blij en leert hij er ook wat van, alleen maar win-win dus! :)

Commercieel

Inmiddels is dierendaghond uitlaten meer en meer een commerciële dag geworden. Dierenwinkels spelen handig in op de gevoelens van de dierenbezitters door speciale dierendag aanbiedingen te geven. Er worden allerlei evenementen georganiseerd en er bestaan zelfs websites die alleen gebaseerd zijn op dierendag. Kijk maar eens op: http://www.dierendag.org/  Er staan hier leuke weetjes over dieren en zelfs leuke tips voor uitjes met honden.

In principe vind je dier het het allerprettigst als ze zoveel mogelijk in hetzelfde ritme blijven. Dus elke dag 3 of 4 keer gaan lopen met de hond of kat of met regelmaat hetzelfde voer is juist goed voor je huisdier. Voor jezelf is het natuurlijk ook heel goed om eens een blokje om te lopen met je huisdier;)

Professioneelkalf melk geven

De sector waar de meeste dieren worden gehouden is natuurlijk in de intensieve veehouderij. Op een gemiddelde melkveehouderijbedrijf worden ongeveer 100 koeien gehouden voor het winnen van melk. Dan heb je natuurlijk nog de boerderijen waar kippen of varkens worden gehouden. Op deze bedrijven hebben de meeste dieren elke dag dierendag! Ze krijgen elke dag een precies de hoeveelheid voer die ze nodig hebben. Dat kan tegenwoordig al zo precies dat ze per dier kunnen bepalen wat deze nodig heeft. Zo krijgt een dier niet teveel zodat ze te dik worden of te weinig zodat ze vermageren. De dieren krijgen zogenaamd krachtvoer, dit bestaat uit allerlei ingredienten die voor het dier het allerbest zijn. Dat is heel goed te vergelijken met het toetje dat je zelf elke dag krijgt na het eten. Dat maakt de dieren blij en zo geeft de koe lekkere melk waardoor de boer en de consument uiteindelijk ook blij worden. Boer zijn is toch je dieren elke dag een beetje dierendag geven!

 

 

Extraatje

Op de kinderboerderijen worden over het algemeen veel activiteiten georganiseerd met dierendag. Bij De Flierefluiter is er op 3 oktober 2014 een klein evenement die wordt georganiseerd door leerlingen van De Landstede voor leerlingen van De Linderte uit Raalte. Er is een hondenbehendigheidscircuit en de boerderijdieren worden verwend en de leerlingen leren erover.

ponykar ritje maken

Een dagje later, op 4 oktober, kunnen kinderen helpen met de dieren voeren en ook veel over de dieren leren. De dierenverzorgers kunnen de kinderen er alles over vertellen!
Verder kan er altijd een ponyrit worden gemaakt en zelfs de ezels kunnen van stal worden gehaald. Kijk op de website voor meer informatie over de kinderboerderij!

Over de schrijver
Reactie plaatsen