Waarom zou je buiten spelen?
Het belang van buiten spelen

Spelen is gezond voor kinderen en dan vooral het buiten spelen wordt voornamelijk gezegd. Doen kinderen dit eigenlijk nog wel genoeg? Nu bestaat het beeld dat kinderen vaak voor de tv hangen en computerspelletjes of tabletspelletjes doen. Helaas gebeurt dit inderdaad wel vaak, maar door verschillende initatieven wordt het buitenspelen steeds weer opnieuw uitgevonden door de kinderen zelf. Benieuwd hoe?

Buiten spelen in deze hectische wereld

Vergeleken met tien jaar geleden spelen kinderen inderdaad minder buiten. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met het vermaak op tv, computer en tablet. Dit wordt hedendaags meer geaccepteerd door ouders dan toen. Soms is het gebrek aan een buitenspeeltuin in de buurt ook een oorzaak. Gemiddeld speelden kinderen tien jaar gelden ruim 3 uur per dag buiten. Nu is dit slechts ruim 2,5 uur. Omdat ouders hun jonge kinderen niet graag onbeheerd willen laten spelen, en ouders vaak tweeverdieners zijn, is er voor de jonge kinderen niet genoeg tijd om dan –veilig- buiten te spelen.

binnen spelenindoorspeelparadijs

Vallen en opstaan

Kinderen in de groei moeten bewegen om hun spieren en evenwicht te ontwikkelen. Door het actief bewegen in de speeltuin of met bijvoorbeeld voetbal krijgt elke spiergroep de aandacht die het nodig heeft. Elke keer worden grenzen verkend en verlegd door –letterlijk- vallen en opstaan. Wie is er niet groot mee geworden?

Ook is het samenspelen van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Vooral de afgelopen  jaren zag je een toename van het aantal  één-kind-gezinnen. Ze hebben dan logischerwijs geen broertjes of zusjes om mee samen te spelen. Het is dus des te meer van belang dat ze leuk spelen met vriendjes en buurtkinderen. Hier kan een speeltuin in de woonwijk in faciliteren.

Onderzoek jonge kinderen

buitenspeelbondUit onderzoek van de OMO Buitenspeelbond blijkt dat ouders van jonge kinderen zich zorgen maken over de veiligheid van hun kind als deze buiten speelt. De ouders vinden ook dat kinderen het gevaar niet of niet goed genoeg in kunnen schatten m.b.t. verkeer, vreemden en het bezeren tijdens het spelen. Deze ouders laten hun –jonge- kinderen dan ook minder vaak buiten spelen als ze geen toezicht kunnen houden. Dat is helaas niet in het belang van het kind zelf al is de gedachte van de ouders natuurlijk niet verkeerd.

Gelukkig zijn er ook veel buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen gerealiseerd in de buurt van grote wooncentra. Hier zijn de speeltoestellen gekeurd en ze worden regelmatig gecontroleerd zodat kinderen hier in elk geval veilig kunnen spelen. Het is ook een feit dat kinderen makkelijk meespelen met een andere groep kinderen en hier is in zulke buitenspeeltuinen of binnenspeeltuinen over het algemeen geen gebrek aan. Een win-win situatie dus!

De oplossing

De Flierefluiter in Raalte heeft met haar buitenspeeltuin en haar indoorspeelparadijs de oplossing voor kinderen. Ze kunnen er veilig spelen, er zijn –over het algemeen- voldoende bekende en onbekende kinderen waar ze mee samen kunnen spelen. Voor elk kind is er voldoende uitdaging zodat ze zich ontwikkelen qua evenwicht en spierkracht. Natuurlijk wordt het creatief vermogen ook getest als ze bij De Flierefluiter zijn. Ook voor de ouders is het ideaal aangezien ze zelf nog even een uurtje kunnen werken via de Wifi en ondertussen toezicht kunnen houden op de kids.

 

loopbaancoach
Door

loopbaancoach

op 23 Apr 2015

Hallo Erwin, leuk artikel, goede punten. Het enigste waar ik mee zit is de oplossing. Zie, niet alle ouders kunnen daar werken, die moeten echt naar hun bedrijf etc. En laat ook nog eens staan dat ze zich moeten kunnen concentreren in die herrie. Maar ja, alsnog een leuk en goed artikel, volkomen met je eens! -Lucas

Reactie plaatsen