Indoorspeeltuin Met Airco
Indoorspeeltuin Met Airco
31 maart 2020 
in spelen

Indoorspeeltuin Met Airco

Indoorspeeltuin De Flierefluiter heeft voor de warme dagen een gekoelde indoorspeeltuin. Dit doen we niet met een airco maar met ventilatie en nokventilatie. Zo kun je de praktisch de hele dag heerlijk genieten van de speeltuin op de hele warme dagen. En natuurlijk hebben we een buitenzwembad waar je heerlijk kunt afkoelen 🙂

Warme zomers = airco?

Tijdens warme dagen kun je ook heerlijk spelen bij De Flierefluiter. Als de zon te fel is, of gewoonweg te warm, kun je altijd nog binnen spelen in onze indoorspeeltuin. De indoorspeeltuin wordt gekoeld met een ventilatiesysteem, niet met een airco. Hier komen we hieronder op terug.
Ook hebben we een buitenzwembad waar je tussendoor een verkoelende duik kunt nemen.

Speelzolder en terras

De indoorspeeltuin kun je zien als een grote stal. Dus er is een grote begane grond en een speelzolder. Doordat er een grote zolder aanwezig is, blijft de begane grond altijd lekker koel. Hier geniet je heerlijk van de professionele horeca en er is een speelgelegenheid voor de allerkleinsten.

Zelfs al is het wat warmer op de speelzolder, dan nog is het op de begane grond heerlijk vertoeven.

schets indoorspeeltuin met ventilatie

schets indoorspeeltuin

Verschil ventilatie en airco?

Wat is dan het verschil tussen een indoorspeeltuin die geventileerd of met een airco gekoeld wordt?
Met een airco wordt de ruimte overdag actief gekoeld. Zo hou je contant dezelfde temperatuur. Met een ventilatie zoals De Flierefluiter heeft, zorg je er juist voor dat er gedurende de nacht en begin van de ochtend gekoeld wordt. ’s Ochtends is de begintemperatuur dan heerlijk laag. De indoorspeeltuin is een soort van boerderij, dus met een schuin dak. Daarom heeft de indoorspeeltuin ook nokventilatie. Alle warmte stijgt op en verlaat de ruimte.
Zo houd je heel lang een aangename temperatuur in de indoorspeeltuin.

Voordelen en nadelen ventilatie & airco

Als het buiten vroeg op de dag 35 graden is (zoals de zomers van 2018 en 2019), wordt het wel sneller warm dan met een airco. Afhankelijk hoe warm het precies is, kun je dus in de ochtend altijd lekker spelen. In de middag wordt het dan wat warmer, maar alleen als het buiten meer dan 30 graden is. En dan nog is er de nokventilatie om het beheersbaar te houden.

Het nadeel van een airco is het energieverbruik. Om een indoorspeeltuin van de grootte van De Flierefluiter in de zomer te koelen, heb je ongeveer net zoveel energie nodig als 10 huishoudens in een jaar verbruiken.
Daarom heeft De Flierefluiter gekozen voor passieve koeling door nokventilatie en “gewone” ventilatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen