De Beste Tips Voor Het Perfecte Kinderfeestje
Het kinderfeestje organiseren voor jouw kind, vroeg of laat komt het er van: . Hoe zorg je er voor dat het kinderfeestje zo perfect mogelijk verloopt?
Hieronder een aantal praktische tips waar je rekening mee kunt houden.
Maak je vooral niet té druk!
De allereerste tip is meteen de belangrijkste. Je hebt wel wat voorbereiding nodig, maar omdat het kinderen zijn verloopt niet altijd alles zoals je gepland had. Geen zorgen, uiteindelijk gaat het erom dat jouw kind het naar zijn/haar zin heeft. Geniet van die momenten en laat je daarin meevoeren.
Inhoudsopgave
Voorbereiding
Hoe lang moet het kinderfeestje duren?
Draaiboek
Hoeveel kinderen nodig je uit?
Kinderfeestje voor vier en vijfjarige kinderen
Kinderfeestje voor oudere kinderen
Uitnodiging
Datum
Locatie
Allergie
Contactgegevens
Spelletjes
Cadeau
Activiteit
Afwisseling
Extra hulp
Gezonde snacks
Rustmoment
Versieringen
Eten
Kosten
Uitdeelzakjes
Begin op tijd met voorbereiden
Het is verstandig om op bijtijds te beginnen met het plannen van het kinderfeestje. Zo voorkom je enige vorm van stress, als dit al het geval is 🙂 . Als je gebruik wilt maken van diensten van anderen, bijvoorbeeld de hulp die je uitnodigt of de speeltuin waar je heen wilt, dan ben je afhankelijk van hun agenda. En bij populaire locaties is de kans aanwezig dat activiteiten bezet zijn.
Hoe lang moet een kinderfeestje duren?
Stelregel is dat het kinderfeestje ongeveer drie uurtjes duurt. Voor de kinderen van drie jaar, vier jaar en vijf jaar, is twee á tweeënhalf uur vaak al een hele ruk. Reken ongeveer een half uur voor de ontvangst van de gasten, het zingen, taart eten en uitpakken van de cadeautjes.
Per spelletje moet je uitgaan van ca. twintig minuten.
Knutselactiviteiten vragen al snel een half uurtje. Een speurtocht zal globaal zo’n anderhalf uur duren. Wordt er na afloop gezellig samen gegeten, dan komt er nog een klein half uurtje bij. Organiseer je het feest ergens anders, vergeet dan niet de tijd voor het vervoer mee te rekenen.
Een draaiboek
Een draaiboek voor het kinderfeestje kan een handig hulpmiddel zijn. Inclusief alle voorbereidingen. Wanneer moet je wat doen om te voorkomen dat je iets vergeet of te laat regelt. Maak er ook een voor het feestje zelf. Zeker als je een heel programma af wilt werken, is dit handig. Zo voorkom je dat het kinderfeestje veel te lang gaat duren en ouders ongerust gaan worden. Maar daarnaast kan je tijdens het schrijven van je draaiboek ook inschatten of je genoeg hebt verzonnen om te gaan doen. Plan niet te ruim bij het kinderfeestje.
Hoeveel kinderen nodig je uit?
Leeftijd plus 1 is het aantal kinderen dat je uitnodigt volgens de boekjes. Dit gaat niet altijd op en ligt aan het kind en de ouder. Een kind van zes jaar heeft zo al tien vriendjes die hij uit wil nodigen.
Uiteindelijk ben je zelf de baas, als je zelf vijf kinderen het leukst vindt, dan is dat de max. Neem samen met de jarige de potentiële gastenlijst door en streep genadeloos iedereen weg met wie niet zeer regelmatig wordt gespeeld. Met wat onderhandelen moet het lukken om de ‘harde kern’ over te houden.
Kinderfeestje voor vierjarige en vijfjarige
Kinderfeestjes voor jongere kinderen zoals vier en vijfjarigen kun je het beste kort en simpel houden. Dat is zowel voor de organisatie als de kinderen leuker. Kinderen hebben hun eigen belevingswereld en zijn vaak al snel tevreden met een simpel spelletje en speelgoed. Ook iets met spanningsboog 😊
Kinderfeestje voor zesjarige, zevenjarige en achtjarige
Kinderfeestjes voor deze leeftijd zijn al wat eenvoudiger te regelen. Je kunt deze thuis houden of op pad gaan naar bijvoorbeeld een speeltuin. Dat is overzichtelijk en leuk!
Als kinderen nog ouder zijn, dan is een kinderfeestje thuis houden voor de meesten al helemaal geen optie meer. Denk dan aan uitjes zoals bowlen, midgetgolf, lasergamen, karten etc.
De uitnodigingen
Verstuur de uitnodigingen zo’n tien dagen tot een week voor het kinderfeestje. Deel ze bij voorkeur niet in de klas uit of in het bijzijn van niet uitgenodigde kinderen. Verzend ze liever per post of bezorg ze samen met je kind. Een digitale uitnodiging via mobiel of email is ook een optie. Al is deze natuurlijk lang niet zo leuk en persoonlijk als een ‘echte’ uitnodiging. Denk aan de 5 w’s die hierop moeten staan.
1.) Wie (naam jarige dus),
2.) Waar (waar moeten de kinderen heen gebracht worden en vermeld ook of ze wel of niet thuis gebracht worden!),
3.) Wat (wat is er eigenlijk aan de hand: een feestje dus!)
4.) Waarom (omdat je kindje jarig was…)
5.) Wanneer (dat mag duidelijk zijn ) .
Datum overleggen met de ouders van vriendjes
Het is aan te bevelen om vooraf even te checken of de datum uitkomt bij de vriendjes. Denk ook aan vakantiedagen en studiedagen van school. Zeker als je ergens heen gaat en door moet geven met hoeveel kinderen je komt. Daarnaast kan je kind ook heel teleurgesteld zijn als bepaalde vriendjes niet kunnen komen. Zeker in een weekend of tijdens een vakantie hebben veel kinderen al andere bezigheden. Je kunt het misschien niet iedereen naar het zin maken, maar dan kan je toch wel de beste optie kiezen.
Locatie
Bedenk van tevoren waar je het kinderfeestje plaats laat vinden. Is je kind wat jonger (denk aan drie, vier en vijfjarigen) en heb je de ruimte dan is een feestje thuis ideaal. Je hebt dan zelf in de hand hoe lang de activiteiten duren en je hoeft niet met een hele club op pad. Is je kind wat ouder, ongeveer vanaf zes jaar. Dan kun je er ook voor kiezen om ergens naartoe te gaan, zoals naar een bowlingbaan of speeltuin. Voordeel hiervan is dat kinderen je huis niet overhoop halen. Kies je voor een feestje buiten de deur, denk er dan aan dat je voldoende vervoer regelt of laat de ouders van de kinderen naar de locatie brengen en ook weer ophalen.
Heb je een thema bedacht of een activiteit die jouw kind gelukkig maakt met het kinderfeestje? Dan komt de vraag naar boven waar het partijtje gaat plaats vinden. Uiteraard hangt dit heel erg af van de aard van het feest. Wil je zelf gaan organiseren dan heb je de keuze nog altijd uit thuis, in de tuin of ergens in een speeltuin bijvoorbeeld. Leuke spellen in een park doen met de picknickmand in de aanslag, is toch weer net even spannender dan thuis of in de tuin. Daar staat alleen wel weer tegenover dat je thuis alles bij de hand hebt, ook de wc…
Allergieën
Meestal weet je het al wel, maar let toch even op: diverse kinderen zijn nu eenmaal allergisch. Informeer dan ook naar dit soort zaken bij de ouders. Ga je naar het zwembad, vraag dan ook na of ze wel hun diploma hebben. En zo zijn er meer zaken die bij jouw soort feestje toch wel handig zijn om te weten.
Telefoonnummers van de andere ouders
Denk ook aan de telefoonnummers van de ouders. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het toch wel erg fijn als ouders bereikbaar zijn. Het kinderfeestje kan ook uitlopen en ook dan is het wel zo netjes om even contact op te nemen. Een whatsapp-groep aanmaken is dan ook aan te bevelen. Hier kun je ook direct foto’s delen van het kinderfeestje.
Spelletjes voor het uitpakken
Jongere kinderen vinden het meestal leuk om van het cadeautjes uitpakken een spelletje te maken. Vrij populair is ‘1,2,3,4,5,6,7, wie mag mij een cadeautje geven?’ De jarige draait met dichte ogen en uitgestoken handen in de kring rond. Degene die hij of zij bij het laatste woord aanwijst, is aan de beurt. Of de kinderen verstoppen alle cadeautjes, waarna de jarige deze via aanwijzingen van de gasten (‘warm’, ‘koud’) mag zoeken.
Ook leuk: Stop een briefje met een nummer erop in een ballon en blaas ‘m op. Hang de ballonnen aan een lijn. Geef alle kinderen eveneens een briefje met een nummer. De jarige prikt de eerste ballon stuk. Het kind dat hetzelfde nummer als het briefje in de ballon heeft, mag zijn cadeautje geven. Daarna prikt de gever een ballon stuk, etcetera.
Cadeautjes
Bespreek van tevoren met je kind wat hij graag wil hebben. Wil hij van alle vriendjes een aparte cadeautje of wil hij liever een groot cadeau? Vaak wil een andere moeder dit wel regelen als je het haar vraagt; iedereen draagt wat bij en je kind krijgt de skateboard die hij zo graag wil hebben in plaats van allemaal kleinere dingen waar hij misschien niet altijd op zit te wachten.
Wil je kind wel losse cadeautjes maar heeft hij specifieke wensen voor zijn kinderfeestje dan kun je online een verlanglijst maken en deze naar de genodigden sturen. Ook is het bij sommige (speelgoed)winkels mogelijk om daar een lijst neer te leggen en ouders hiernaar te verwijzen.
De activiteiten
Vier je een kinderfeestje thuis, dan doen Oud-Hollandse spelletjes, zoals koekhappen en spijkerpoepen het altijd goed. Zeker bij jongere kinderen. Wat ook erg leuk is, en een stuk goedkoper dan veel mensen denken, is het huren van een luchtkussen. Via internet kan je dit makkelijk en tegen niet al teveel geld regelen. Uiteraard heb je dan wel een tuin nodig waar je het luchtkasteel neer kan laten zetten. Ook een speurtocht is een leuke buitenactiviteit.
Ga je voor een partijtje buiten de deur, dan kan je in overleg met je kind bijvoorbeeld kiezen voor bowlen, hutten bouwen, lasergamen of koken of bakken in een kookstudio. Vaak kun je het hele partijtje op zo’n locatie vieren, inclusief het taart eten en uitpakken van de cadeautjes.
Zorg voor afwisseling
Afwisseling is belangrijk. Niet alleen omdat de kinderen zo meer bij de les blijven, maar je kunt op deze manier ook meteen rustmomenten inlassen. Wat alleen nog weleens vergeten wordt: kinderen moeten wel hun energie kwijt kunnen. Dat voorkomt meestal onnodig getreiter onderling. Dus uitraasmomenten inlassen is minstens net zo belangrijk!
Schakel extra hulp in
Alleen met een groep kinderen het feest vieren kan misschien heel goed verlopen, maar er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt een probleem. Als er iets met een aanwezige gebeurd, kan jij je ondertussen niet met de anderen bezig houden. Met minimaal twee volwassenen zijn tijdens het kinderfeestje is zeker aan te bevelen. Daarnaast is het ook gewoon gezellig. Dat kan uiteraard je partner zijn, maar een ouder van een gast kan ook. Of misschien heeft de jarige wel een overenthousiaste tante of oma (opa) die heel graag wil komen helpen!
Gezonde snacks
Iets lekkers eten hoort bij een verjaardagsfeest. Wil je het wel graag gezond houden? Dan zijn gezonde snacks een mooi alternatief voor de traditionele patat- en chipsmomenten.
Een paar lekkere ideetjes:
IJs van echte aardbeien gemaakt
Muffins maken met gezonde ingrediënten zoals appels, bananen en noten
Veel kinderen smullen van eierkoeken
Wel chips? Maak zelf lekkere chips van groente
Loempiaatjes met natuurlijk een gezonde vulling
Een lekkere mueslireep
Maak een lekkere smoothie van fruit
Fruitspiesjes
Zorg voor rustmomenten
Lekker hoor, al die activiteiten, maar een kind kan behoorlijk overprikkeld raken en daardoor juist nog drukker worden. Voorkom huilbuien en andere ellende door zo af en toe even de rem erop te zetten en een rustmomentje in te bouwen. Even rustig met elkaar zitten en iets drinken, bijvoorbeeld. Doe het fluisterspelletje….zodat de kinderen ook wel willen blijven zitten! Ga even met elkaar voor de buis zitten voor een grappig filmpje of laat de kleintjes even genieten van een poppenkastverhaal.
Versieringen
Versieringen kan je kopen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf iets te maken. Zeker als je voor een thema kiest, is het leuk om ook de slingers hierop aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld de kleur aanpassen door vlaggetjes te knippen van karton. Knip ruiten, die je doormidden vouwt over een lijn heen en vastplakt. Heel simpel, maar wel een leuk effect. Natuurlijk is het ook mogelijk om een afbeelding te printen en het papier verder op dezelfde manier te knippen en te vouwen. Dit kan dan bijvoorbeeld het onderwerp van het feest zijn, maar ook een foto van de jarige! O ja, vergeet ook niet om breekbare spullen even zo neer te zetten dat de kinderen er niet bij kunnen.
Eten
Misschien een open deur, maar ga geen patat eten omdat het zo hoort terwijl de jarige het echt niet lust. Voor oudere kinderen kan het ook leuk zijn om juist eens iets heel anders te eten. Overleg dit dan ook met jouw kind. Misschien is het juist wel leuk om het eten zelf te laten maken. Je eigen pizza beleggen, bijvoorbeeld.
Wat kost een kinderfeestje?
De kosten van een feestje heb je zelf in de hand. Wil je het low-budget houden, organiseer het feestje dan thuis en koop dingen als versiering, taartbordjes en benodigdheden voor de spelletjes bij een winkel zoals de Action. Wil je wat meer uitpakken of vier je het partijtje buiten de deur, ga dan uit van 10 – 15 euro per kind. Maar uiteraard kan het veel gekker als je wilt.
Uitdeelzakjes
De kinderen gaan weer naar huis. En jij wilt ze graag iets meegeven, maar wat? Vaak worden er zakjes met snoep gegeven, maar er is al zoveel gesnoept. Of je houdt al helemaal niet van al die zoetigheid voor de kleintjes. Waarom zou je in plaats van snoep niet voor andere dingetjes zorgen. Er zijn genoeg leuke kleine attenties te koop, die prima als cadeautje meegegeven kunnen worden. Een stuiterbal, een bellenblaas of denk eens aan een uitgeprinte foto in een mooi lijstje. Tegenwoordig is er zo een foto gemaakt en uitgeprint! Een leuke blijvende herinnering voor de kinderen. En wel zo gezond!
Bronvermelding:
Een groot deel van deze tips komt van een blog van kinderfeestjes.nl Waar De Flierefluiter ook op vermeld staat.